Hakkında

DİJİTAL HİKAYE ANLATIM ATÖLYESİ

Ekip

Çukurova İletişim Fakültesi bünyesinde olan Dijital Hikaye Anlatım Atölyesi 2018 yılında Prof. Dr. Nüket Elpeze Ergeç öncülüğünde aktif hale gelmiştir. Atölyede kolaylaştırıcı eğitimi alan akademisyen ve lisansüstü çalışma yapan öğrenciler çalışma alanlarına göre projeler geliştirmektedir. Deneyim sahibi kolaylaştırıcılar tarafından ilgili kurum ve kuruluşlara kendi alanlarında etkili olacağına inandıkları başlıklar için atölye düzenlenebilmektedir.

Koordinatör: Prof.Dr.Nüket Elpeze Ergeç

Kolaylaştırıcı: Prof.Dr.Muzaffer Sümbül

Dijital Hikaye anlatımı 1980 yılında bir sanat formu olarak ortaya çıkar. Joe Lambert ve Dana Atcheley tarafından Berkeley, Kaliforniya’da 1990’lı yılların başında Dijital Hikaye Atölyesi (the Center for Digital Storytelling-CDS) kurulur. 1993 yılında Atchley, ilk atölyesini Amerikan Film  Enstitüsünde gerçekleştirir.

BU ATÖLYEDE NE YAPILIR? 

Bu atölyeler sanat formundan farklı olarak sıradan insanlara bilgisayar ortamında kendi hikayelerini üretme imkanı veren etkileşim temelli paylaşımlı bir çalışma biçimidir. Atölyede bilgisayar veya medya bilgisi olmayan insanlar kendi kişisel videolarını üretebilmekte. Bu yöntem  ticari firmaların markalarının müşterileri ile iletişim kurmasında bir yol olarak kullanıldı ve kullanılmaya da devam etmektedir.

Günümüzde eğitim, pazarlama ve sivil toplum kuruluşlarında bir yöntem olarak kullanılan Dijital Hikaye Anlatım, sadece insanların kendi deneyimlerini anlattıkları eğlenceli bir yol değildir Atölyede amaç hikayeler aracılığıyla daha geniş farkındalık yaratarak toplumsal yapı içindeki bağlantıları kurmalarını sağlamaktır.

YÖNTEM OLARAK DİJİTAL HİKAYE 

Dijital Hikaye anlatımı aslında popüler üretim biçimlerine bir başkaldırı ve toplumsal yapının değişiminde bir araç olarak konumlandırılır. İçerik üretme ve yayılmasında halkın yer aldığı etkileşimli atölyeler daha demokratik bir toplum yaratacak olması kaygısı ile Dijital Hikaye atölyeleri bir yöntem olarak kullanılmıştır.